Kako se obući za boravak u prirodi?

Kako se obući za boravak u prirodi?

Kako se obući za hiking ili neku drugu outdoor aktivnost? Slojevito :) Boravak u prirodi je odličan način da "napunimo baterije" u zdravom okruženju. Kako bi boravak bio što prijatniji, potrebna nam je oprema koja će odgovoriti svakom izazovu.

Boravak u prirodi je odličan način da "napunimo baterije" u zdravom okruženju. Kako bi boravak bio što prijatniji, potrebna nam je oprema koja će odgovoriti izazovu. Ukoliko volite da osvajate vrhove planina i istražujete prirodu, pomoćiće vam adekvatna oprema.

Kako se obući za planinarenje? Slojevito!
Vreme na planini je promenljivo, a slojeve svoje opreme možeš brzo skinuti ili obući u zavisnosti od prilika.
Slojevito oblačenje omogućava očuvanje telesne temperature uz eliminaciju viška vlage i prekomernog znojenja tokom pešačenja. Tako da bi trebalo obući bar dva sloja odeće, a tokom hladnijih dana tri.
PRVI SLOJ
Aktivni donji veš je prvi sloj zbog "pametnih" materijala od kojih se obično prave. Posebnu pažnju bi trebalo obratiti na ovaj sloj odeće jer je u direktnom kontaktu sa kožom. Prvi sloj je zadužen za odvođenje viška vlage, tj. znoj, od organizma. Najbolje bi bilo koristiti veš sa QUICK DRY tehnologijom jer se veoma brzo suše i ne zadržavaju vlagu pri telu. Muški i ženski aktivni donji veš možeš naći na našem sajtu.
DRUGI SLOJ
Drugi sloj čuva toplotu tela, ali i odvodi vlagu ka trećem sloju. U hladnijim danima se najčešće koristi flis, jer odlično zadržava toplotu koju telo generiše. U toplijim danima, nema potrbe za flisom, tako da preko prvog sloja možete nositi jaknu.
TREĆI SLOJ
Treći sloj štiti od spoljnih uticaja. Jakna mora biti udobna i prilagođena vremenskim prilikama. Ukoliko planinarite zimi, potrebna je perjana jakna koja će dodatno zagrevati organizam. Za blaže vremenske uslove, dovolja će biti softshell jakna sa postavom ili bez postave za letnje dane. Softshell jakne su postale veoma popularne zbog laganog materijala koji je otporan na vetar i kišu (u određenoj meri). Takođe, u zahtevnijim uslovima se koriste jakne napravljene od GORE-TEX materijala koji je otporan na tže vremenske prilike.
PANTALONE
Donji deo bi trebalo da bude od laganog materijala koji neće ograničavati pokret. Takođe, materijal bi trebalo da bude vodootporan i vetrootporan kako bi vas zaštitio od spoljnih uslova. Možete koristiti donji deo aktivnog donjeg veša ispod pantalona, ukoliko to vremenski uslovi zahtevaju.
CIPELE
Cipele su jedan od najbitnijih delova opreme, pogotovo na dužim pešačkim turama. Potrebno je, pre svega izabrati udobnu cipelu koja neće preterano opterećivati nogu tokom hoda. Takođe, cipela mora biti izdžljiva kako bi zaštitila stopalo od nepristupačnih terena. Prilikom ekspedicija na nepristupačnija mesta, preporuka je nositi cipelu koja prekriva skočni zglob kako bi se smanjila mogućnost povrede.
Sve proizvode neophodne za uživanje u prirodi možete videti na wolfoutdoor.rs
Uživajte u prirodi :)
Nazad na blog

Ostavite komentar

Napominjemo da komentari moraju biti odobreni pre objavljivanja.